Ortodonti Tedavi Çeşitleri

Ortodonti Tedavi Çeşitleri

Diş hekimliğinin önemli bir kolu olan ortodonti, çene kemiği üzerinde dişlerin doğru ve işlevsel şekilde yerleştirilmesini sağlayacak tedaviler uygular. Çoğunlukla dişlerin braketler yardımıyla olması gerektiği yerlere yerleşmesini sağlayan ve halk arasında tel tedavisi olarak adlandırılan tedavi ile tanınır.

Ortodonti uygulamaları pek çok farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Dişlerin yapısına ve tedavinin kapsamına göre belirlenen tedavinin süresi, hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

cocuklardaortodontiDiş Teli Uygulamaları

Diş teli olarak adlandırılan ortodonti tedavisi, dişin ön ya da arka yüzeyine sabitlenen braketler ve bunların arasından geçirilen teller ile gerçekleştirilir. Tedavinin süresi ve kapsamı, hastanın durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenir.

Diş teli uygulamalarında kullanılabilecek farklı malzemeler bulunur. Bunlar Metal braketler, seramik braketler ve şeffaf plaklardır.

Metal braketler için pek çok alternatif mevcuttur. Bu alternatifler arasından en öne çıkanları ise seramik braketler ve lingual braketlerdir.

Seramik braketler, diş yüzeyi ile neredeyse aynı renkte oldukları için sıkça tercih edilir. Özellikle diş yüzeyinin ön yüzüne yerleştirilecek olan braketlerde estetik amaçlı olarak kullanılması yaygındır. Seramik braketler dayanıklılık ve performans olarak metal braketlerle eşdeğerdir. Braket seçimi yapılırken diş yüzeyinde nasıl görüneceğinden daha çok, nasıl bir performans vereceği değerlendirilir. Ancak ön yüzey kullanımlarında, gülümseme sırasında gözüken ön dişlerde seramik kullanılmasını genellikle erişkin hastalar tercih eder.

Dişlerin arka yüzeyine uygulanan braketlere ise lingual braket adı verilir. Halk arasında gizli diş teli olarak da adlandırılan bu tedavi, hastanın dış görünümü etkilemeden ihtiyaç duyduğu tedaviyi almasını sağlar. Ancak bu tedavinin uygulanabilmesi için hastanın durumunun uygun olması ve doktorun bu tedaviyi önermesi gerekir. Lingual braket uygulamalarında braketlerin konumu, dişlerin arka yüzeyidir ve bu nedenle konuşma sırasında dilin tellere temas etme ihtimali çok daha yüksektir. Bu nedenle tedavinin başlarında hastalar rahatsızlık hissedebilir.

Telsiz Ortodonti Tedavileri

Telsiz ortodonti tedavileri, diş teli uygulaması yapılmadan dişlerin doğru yerlerine yerleşmesini sağlar. Şeffaf plak gibi yöntemler, tedavinin günün belirli saatlerinde uygulanmasını ve istenildiği zaman plağın çıkartılabilmesini sağlar.

Diş teli uygulamalarından farklı olarak telsiz tedaviler, diş yüzeyine sabitlenmez. Bu nedenle takılıp çıkartılması oldukça kolaydır. Görsel açıdan rahatsızlık vermeyen bu uygulamalar sayesinde hastaların dış görünüşlerinin etkilenmesi de engellenebilir.

Her hasta için özel olarak tasarlanan şeffaf plaklar, tedavinin başlangıcından sonuna kadar yaklaşık 15 günde bir değiştirilir. Her bir plak, dişlerin belirli bir oranda hareket etmesini sağlar ve kendisinden sonra kullanılacak olan plağa hazırlık aşaması olarak görev alır. Hastanın durumuna göre değişebilse de, şeffaf plakların günde 20 saat civarında takılı tutulması önerilir.

 

Ortodonti Tedavi Aşamaları

Ortodonti tedavisi uygulanan hastalar, tedavinin başlangıcından sonuna kadar birkaç farklı aşamadan geçer.

İlk Muayene

Ortodonti tedavilerinin en önemli adımı ilk muayenedir. Bu aşamada doktor, hastanın diş yapısını ve durumunu detaylı olarak inceler. İki hastanın yaşadığı sorun aynı gözükse de tedavileri oldukça farklı olabilir. Tedavinin süresi ve uygulanacak yöntem, her hasta için ayrı ayrı belirlenir.

Teşhis

Teşhis aşaması, hastanın durumu göz önüne alınarak uygulanacak tedavi yöntemlerini ve türlerini belirleme sürecidir. İlk muayene sırasında yapılan ölçümler, görüntülemeler ve modellemeler göz önüne alındığında hastanın ideal diş yapısına kavuşması için gerekli uygulamalar belirlenir. Farklı tür tedaviler arasından hasta için en uygun olanı seçilir.

Hazırlık

Bu aşamada ortodonti tedavisine başlanmadan önce uygulanması gereken diğer tedaviler belirlenir ve uygulanır. Dolgu, diş eti tedavileri ve temizleme gibi işlemlerin ortodonti uygulamalarından önce tamamlanması önemlidir.

Aktif Tedavi

Aktif tedavi dönemi, hastanın alacağı ortodonti tedavisinin uygulanması ile başlar. Diş teli ya da şeffaf plakların takılması ile başlayan süreç, bunların uzman doktorun onayıyla çıkartmasına kadar devam eder. Bu süre içerisinde doktor tarafından belirlenen sıklıkta (4-6 hafta ) muayene yapılır ve çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilebilir.

Pekiştirme Tedavisi (Tedavi Sonrası Uygulamalar)

Pekiştirme tedavisi, aktif tedavi sonlandıktan sonra yapılan uygulamaları kapsar. Ortodonti tedavisi tamamlandığında dişleriniz eski konumlarına geri dönecek şekilde hareket edebilir, pekiştirme tedavileri bu durumun önüne geçerek sağlıklı diş yapınızı korumanızı sağlar.

 

Ortodonti Tedavisi fiyat bilgisi ve tüm sorularınız için bizlerle ozlem@dentamar.com.tr mail adresiyle ya da 0216 411 16 86, Whatsapp 0533 302 77 78 nolu telefonlar ile iletişime geçebilirsiniz!

Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2017 | Tüm Hakları Saklıdır.