Diş Eti İltihabı (Gingivitis)

Diş Eti İltihabı (Gingivitis)

Kısacası Gingivitis diş eti iltihabıdır.

Dişler ve diş etleri üzerinde biriken yapışkan bir film olan bakteri plağından kaynaklanır. Bakteri plağı, diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ya da kanamasına neden olan asit ve toksinler üretir. Zaman içerisinde, diş eti problemleri diş etlerinin dişlerden çekilmesine neden olabilir. Bunun sonucunda dişler ile diş etleri arasında cepler oluşur. Bu ceplere mikroplar dolar ve dişlerin etrafındaki kemiğin zayıflamasına neden olur ve böylelikle diş eti iltihabı meydana gelir.

disetiiltihabiDiş Eti İltihabının (Gingivitis) Belirtileri

Diş etleri sağlıklı olduklarında genellikle soluk mercan pembesi renginde, sıkı kıvamlı ve portakal kabuğu görünümündedir.

Diş eti iltihabı varsa eğer diş eti kenarlarında yuvarlaklaşma, şişkinlik, dişin formunda bozukluk ve diş renginde mor ve kırmızı görünümde bir renk değişimi meydana gelir. Ayrıca ağız kokusu, ağız içi kanama meydana gelir.

Tedavi edilmediği taktirde dişi destekleyen tüm doku etkilenir ve ilerlediği zaman kemikte etkilenmeye başlar ve Periodontitise dönüşür.

Diş Eti İltihabı (Gingivitis) Muayene Süreci

Başlangıç düzeyinde bir iltihaplanma varsa öncelikle diş taşı temizliği yapılır. Yani diş yüzeyindeki plak tabakası temizlenir. Ancak biraz daha derin bir plak oluşumu gözlenirse derin diş temizliği dediğimiz kuretaj tedavisi uygulanır.

Eğer iltihaplanmanın şiddeti artmışsa o zaman cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi müdahale de diş eti açılarak temizlenir. Hastada doku kaybı yaşanmışsa bunun tedavisi için de doku kaybı giderici malzemelerin yardımıyla gerekli tedavi uygulanır.(Kemik tozu ve rejeneratif malzemeler vs.) 

Diş Eti İltihabının (Gingivitis) Tedavi Süreci

Sadece ilaç ile tedavi edilmez.

Diş etinde bir kayıp ve zedelenme meydana gelir. Tedavi süreci boyunca da hastanın kendisine ait dokularla bu bölgeler tedavi edilir ve ikinci yara oluşumunun önüne geçilmeye çalışılır.

Estetik olarak bir kayıp yaşanmışsa bu yönde bir tedavi uygulanır. 

Gingivitis (Diş Eti İltihabı) Tedavisi Boyunca Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oral(ağız) hijyenini nasıl yapacağının hastaya anlatılmasının ardından hastanın düzenli olarak ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir.

Ciddi müdahale gereken durumlarda hasta 6-12 ay gözetim altında tutulur bunun için sık sık bir pediodontolog tarafından takip edilmesi gerekir. Yeni diş kayıpların oluşmaması adına gereken önlemler alınır. Hastanın bu konuda dikkat etmesi gereken şeyler anlatılır ve uygulanması gerekir.

Diş Eti İltihabı (Gingivitis) Gerektiği Kadar Önemsenmiyor

Hastalar genelde diş eti iltihabında en son aşamada gelmektedirler. Çünkü halk arasında ağız kokusu, diş eti kanaması gibi durumlar genel olarak normal karşılanır. Bundan dolayı diş eti iltihabı ile gelmiş kişiler genel olarak en son aşamada gelirler. Bu konuda en çok gözden kaçan durumlardan biri hastalık seyri boyunca ağrı ve sızı olmaması kanama ve ağız kokularının da göz ardı edilmesidir.

Diş eti hastalıkları diş kayıplarının en önemli sebepleridir. Dünyada ortalama hastaların yaklaşık %80 diş eti iltihabı taşımaktadır.

Şeker tablosu diş eti iltihabı olan kişilerde değişkenlik gösterir.

Vücuttaki diğer hastalıklarla doğrudan ilişkisi vardır.

Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2017 | Tüm Hakları Saklıdır.