Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi; diş eti hastalıkları, yanlış diş fırçalama tekniklerinin uygulanması, diş gıcırdatma, sert cisimleri ısırma gibi bazı fonksiyon dışı alışkanlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilmez ise diş çürüklerine sebebiyet verebilir.

Diş etinin kök yüzeyine doğru yer değiştirmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Tüm yaş gruplarındaki bireyleri etkileyebilir. Dişeti hastalığı durumunda görülebildiği gibi sağlıklı diş etlerinde de aşırı kuvvetlere bağlı oluşabilir.

Periodontitis gibi dişi çevreleyen dokuların tamamını etkileyen hastalıklarda diş eti diş kökünü saran kemiğin erimesi ile çekilebilir.

Sert diş fırçası kullanmak, travmatik diş fırçalamak, ortodontik tedavi sırasında uygulamak aşırı kuvvetler uygun kenarlı bitirilmeyen protez ve diş dolguları, diş sıkmak gibi durumlarda da dişeti çekilmesi görülebilir.

Dişeti çekilmesi her zaman tedavi getirilmeyebilir.

Tedavi gereken durumlarda genellikle ağız içinde uygun bir bölgeden alınan dişeti dokusu çekilme bölgesine yerleştirilerek kapatılır.(Dişeti greftleri) Dişeti dokusuna dönüşebilecek hazır materyaller kullanılarak da cerrahi olarak yapılabilir. Dişeti çekilmesi diş hassasiyetine sebep olabilir. Burada çekilmeye müdahale etmeden hassasiyet giderici tedaviler de uygulanabilir.

Dişeti çekilmesinde de uygulanan cerrahi işlemler lokal anestezi altında yapılır. Operasyon sonrası 1 haftada iyileşme büyük ölçüde tamamlanır. Esas sonuçlar genellikle 4. Haftadan sonra ortaya çıkar.

diseticekilmesi

Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2017 | Tüm Hakları Saklıdır.