Diş Eti Büyümeleri

Diş Eti Büyümeleri

Dişeti büyümesi birçok sebeple oluşabilir ve her yaşta gözlemlenebilir. Büyümeye sebep olan faktörler tespit edilip kontrol altına alındıktan sonra tedavi yönetimi belirlenir. Hormonal değişiklikler, ilaç kullanımları, sistemik hastalıklar, kötü ağız hijyeni, hatalı yapılmış protezler ve dolgular, ağız solunumu , travmalar dişeti büyümelerine sebep olabilir.

Tedavi için iyi ağız hijyeni sağlamak önemlidir. Dişeti sağlığı oluşturulduktan sonra düzeltilmesi gereken fazla dokular cerrahi yöntemle uzaklaştırılır.

  1. Diş eti büyümesinin nedenleri nelerdir ?

Diş eti büyümesinin çok farklı sebepleri olabilir . Bunlardan birincisi diş eti hastalığıdır . Diş eti hastalıklarında diş etinde şişme , kızarma şeklinde büyümeler görülebilir.

  • Özellikle gençlerde hormonal dengenin bozulmasına bağlı olarak büyüme gelişmenin belli dönemlerinde vücuttaki hormonal dengelere bağlı olarak diş etinde büyümeler görülebilir . Bu bir hastalık değildir .
  • Bununla beraber bazı hastalarda kullanılan ilaçlar diş etlerinde büyümeye sebep olurlar ( özellikle epilepsi, sara dediğimiz hastalıkta kullanılan ilaçlar ,bazı kanser türlerinin tedavilerinde kullanılan ilaçlar diş eti büyümelerine sebebiyet verebilirler
  • Hamilelik döneminde gebelik tümörü diş etlerinde büyümeye sebep olabilir .(birkaç diş etinde olabileceği gibi tek dişi de kapsayan anormal diş eti büyümesidir )
  • Şeker hastalığı olan insanlarda diş eti büyümesi görülebilir .
  • Bunların dışında dengeli beslenmeme ,ağız hijyenini sağlayamama ,ağızdan nefes alma , diş etleri arasında yemek birikmesi , kötü restorasyonlar gibi durumlar da diş etlerinde büyümeye sebebiyet verir.  
  1. Diş eti büyümesinin belirtileri nelerdir ?

Hastalarda diş eti büyümesinin bir den çok belirtisi olabilir . Normal sağlıklı bir bireyde portakal kabuğu ( açık pembe ) renginde olan diş etleri hasta bireylerde diş etlerinde kırmızılıklar mevcuttur bununla beraber diş etlerinde şişlikler , açılmalar , eğer büyüme ilerlemiş ise diş etleri etrafında diş taşı oluşumu , diş etlerinde kanamaya eğilim , diş eti etrafında abseler ve enfeksiyonlar mevcuttur . Özellikle ileri derecede diş eti büyümesi görülen hastalarda diş eti konturlarında eksuda çıkışı görülür .

  1. Diş eti büyümesinde tedavi yöntemleri nelerdir ?

Diş eti büyümesi görülen hastalar büyümenin nedenini öğrenmek için hekime başvurmalıdırlar . Hekim büyümenin nedenini araştırıp tanı koyduktan sonra gerekli tedavi yöntemini uygular .

Genellikle hastaya düzenli bir şekilde diş fırçalama yöntemi öğretilir ve düzenli diş fırçalaması söylenir , bunun yanında hastaya kullanması için diş ipi önerilir . Bu işlemlerden sonra hastada diş eti büyümesi devam etmesi halinde diş etinde büyüyen kısım kesilir ve gerekli tedavi sağlanmış olur .

Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2017 | Tüm Hakları Saklıdır.