Diş ipi diş hekimleri tarafından mutlak tavsiye edilen yardımcı ağız ve diş bakım ürünüdür. Diş fırçasının boyutundan ve şeklinden dolayı rahatça ulaşamadığı diş arayüzlerine ulaşması yönünden tavsiye edilir.
Dişler arasında kalan yiyecek artıklarının kolayca çıkartılmasında etkilidir. Diş aralarında kalan yiyecekler zamanla plak birikimine sebep olur bu durum zamanla diş çürüğüne ve diş eti hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Diş ipi, mümkünse her dişinizi fırçaladıktan sonra kullanılmalıdır.
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
İlk olarak yaklaşık 40 cm uzunluğunda diş ipini keserek ipin bir ucunu bir elinizin işaret ve baş parmak arasına alıp, diğer ucunu da diğer elin işaret ve baş parmağı arasına almalısınız.
Daha sonra baş ve işaret parmağınız ile ipi iyice gerginleştirip, yavaşça diş aralarınıza diş etlerinize hafifçe değecek şekilde bastırıp diş arayüzüne sarılarak yukarı doğru çekmelisiniz.
Bunu yaparken diş etlerinize zarar vermemeye ve diş ipinin farklı yerlerini kullanarak dişlerinizden tek tek geçmeye çalışın.
Alışkın olmayan biri için başlangıçta diş ipi kullanmak garip ve zor gelebilir. Ancak zamanla bu durum ortadan kalkacaktır. Biraz sabır ve denemelerle bu durumu aştığınızı göreceksiniz.
Diş Teli Tedavisi Sırasında Diş İpi Kullanımı
Diş teli takılıyken de diş ipi kullanılabilir.
Takılı diş telinin üstünden diş ipi geçirilir önce yukarı sonra aşağıya doğru hareket ettirerek aralarında kalan yiyecek artıkları temizlenir. Bu işlem yapılırken ark teli üzerine çok bastırmamaya özen gösterilmelidir. Bu işlemi tüm dişlere yaptıktan sonra diş fırçası ile fırçalama mutlaka yapılmalıdır.
Diş ipi haricinde, diş arası fırçaları da braketlerin ve arkların arasını fırçalamak için kullanılabilir. Arayüz fırçasının boyutu diş hekiminizin tavsiyesi ile uygun ölçülerde olmalıdır.
Diş İpi Diş Etlerinin Kanamasına Sebep Olur Mu?
Diş ipini ilk kullanmaya başladığınızda diş etlerinizde kanamalar olabilir. Bunun sebebi uzun süredir diş aralarında kalan plaklardır. Kanamalar düzenli kullanımıyla 1 hafta sonra geçmelidir. Kanamanın geçmemesi halinde diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Hangi Diş İpini Kullanmalıyım?
Piyasada 2 tip diş ipi satılmaktadır. Bunlardan biri çok filamanlı yani naylon diş ipi diğeri ise tek filamanlı yani PTFE diş ipleridir.
Naylon diş ipleri daha kalitesizdir. Yani kısa sürede deforme olan yapıdadırlar. Bu yüzden daha ucuzdur.
PTFE diş ipleri ise dayanıklı ve kalitelidir. Daha yumuşak ve esnek olduğu içinde diş etlerine daha az zarar verir.
Dişleriniz seyrek yapıda ise naylon diş ipini tercih edebilirsiniz ancak sık dizilmiş bir diş yapınız var ise PTFE tercih etmelisiniz.
Panoramik Röntgen Nedir? Panaromik röntgen oldukça başarılı bir şekilde alt ve üst çeneyi gösteren bir film türüdür. En önemli özelliği gözle görülmeyen tüm detayları hekimin önüne sermesi ve doğru teşhis ve tedaviye yardımcı olmasıdır.Bu yüzden hastanın ilk muayenesi sonrasında tedavi yolunu belirlemek için hemen çekilmelidir.
Diş hekimi nedir? Nasıl diş hekimi olunur? Doğru diş hekimi nasıl olmalı? Diş hekimi hasta ilişkisi? Her diş hekimi her türlü diş tedavisini yapabilir mi? Diş hekimliğinde başlıca önemli bölümler nelerdir? Diş hekimi seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Avrupa Koruyucu Kardiyoloji Dergisinin Nisan 2014 sayısında yayınlanan makale aşağıdaki önemli tespitlerde bulunmuştur.
Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.