Panaromik Röntgen
Diş görüntülemede günümüz teknolojisi giderek daha fazla seçeneği beraberinde getirmektedir. Gelişen teknolojiden faydalanmak tedavilerden alınan sonuçlarında daha iyi olmasını sağlar.Tek bir filmde diş, çene kemikleri ve çene kemiklerindeki patolojik oluşumların görüntülenmesini sağlayan panoramik röntgen uygulaması diş tedavilerinde etkili sonuç alınabilmesi için önemli bir uygulamadır. Özellikle oral diagnoz esnasında mutlaka panaromik röntgen çekilmelidir.Panaromik Röntgen Nedir?
Panaromik röntgen oldukça başarılı bir şekilde alt ve üst çeneyi gösteren bir film türüdür. En önemli özelliği gözle görülmeyen tüm detayları hekimin önüne sermesi ve doğru teşhis ve tedaviye yardımcı olmasıdır.Bu yüzden hastanın ilk muayenesi sonrasında tedavi yolunu belirlemek için hemen çekilmelidir.
Nasıl Çekilir?
Bazı diş kliniklerinde ve görüntüleme merkezlerinde bulunan panoramik röntgen cihazının baş yerleşecek kısmına çene konur ve bu halde iki ince aparat başı çevreler. Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra hastanın başının etrafında dönen bu cihaz aldığı görüntüleri bilgisayara gönderir. Bu şekilde gereken görüntüler alınmış olur.
Panaromik Röntgen Çekilmesi Zorunlu Mudur?
Günümüz diş hekimliğinde hastalık ortaya çıkmadan önlemek yada erken teşhis koymak ve sorun ileri aşamalara gitmeden tedavi edebilmek için rutin olarak her hastadan çeşitli görüntüleme yöntemleri ile röntgen almak neredeyse zorunlu hale gelmiştir.Ayrıca var olan ,şüphenilen bir kist,tümör,gömük diş,çürük vs varsa ya da implant gibi bir cerrahi işlem planlanıyor ve kemik miktarı görülmek isteniyorsa panoramik röntgen almak gerekmektedir. Ayrıca cerrahi işlemler öncesinde alt çenesinirinin geçtiği alanın belirlenmesi için de bu röntgene ihtiyaç vardır. Bu cerrahi işlemleröncesinde panoramik röntgenin yetmediği durumlarda dental tomografi alınmalıdır.Ayrıca panoramik röntgen,ağzını açarken zorlanan hastalarda da görüntü almayı mümkün kılar. Diğer birçok yöntemde alınamayan ayrıntılar bu şekilde alınabilir.
Panaromik Röntgen Çekilmesi Esnasında Ağrı Hissedilir mi?
Birçok kişinin merak ettiği konu panoramik röntgen çekimi sırasında herhangi bir zarar görülüp görülmeyeceğidir. Ancak ağrı ya da acı söz konusu değildir.
Radyasyon Açısından Panaromik Röntgen Çekimi
Modern teknoloji ile yeni geliştirlen cihazlar sayesinde çok daha az radyasyonla en iyi sonucun alınmasını sağlar
Hamileler Panaromik Dental Çekim Yaptırır Mı?
Hamileler birçok farklı röntgende olduğu gibi dental röntgeni de çektirmemelidir. Bu yüzden panaromik röntgen çekimlerini ve tedavilerini doğum sonrası döneme bırakmaları gerekmektedir. Planlı hamileliklerden önce anne adaylarına tavsiyemiz bir diş hekimine gidip panoramik rontgen çektirip muayene olmaları ve varsa diş sorunlarını hamilelik öncesi çözmeleridir. Hem de hamilelik sırasında bir problem olduğunda çektirmiş oldukları panoramik film mevcut durum hakkında diş hekimine oldukça fikir verecektir
Panaromik Röntgen Çekimi Öncesi Randevu Gerekli mi?
Panoramik röntgen çektirmek isteyen kişilerin önceden kliniklerden randevu alması gerekir. Böylece beklemeden belirtilen gün ve saatte çekim işlemi yapılır.
Panaromik Röntgen Zararlı mı?
Röntgende bulunan radyasyon diğer yöntemlere göre epey azdır ve modern teknikler, radyasyon düzeyini en aza indirmeye yardım eder. Ayrıca çekim esnasında ağrı acı gibi durumlarda yoktur.
Diş ipi diş hekimleri tarafından mutlak tavsiye edilen yardımcı ağız ve diş bakım ürünüdür. Diş fırçasının boyutundan ve şeklinden dolayı rahatça ulaşamadığı diş arayüzlerine ulaşması yönünden tavsiye edilir.
Diş hekimi nedir? Nasıl diş hekimi olunur? Doğru diş hekimi nasıl olmalı? Diş hekimi hasta ilişkisi? Her diş hekimi her türlü diş tedavisini yapabilir mi? Diş hekimliğinde başlıca önemli bölümler nelerdir? Diş hekimi seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Avrupa Koruyucu Kardiyoloji Dergisinin Nisan 2014 sayısında yayınlanan makale aşağıdaki önemli tespitlerde bulunmuştur.
Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.