Diş Düşmanı Diş Taşları

29-08-2016

Diş Düşmanı Diş Taşları

Diş taşının oluşumunda olmazsa olmaz faktörlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla miktarda ya da daha sık sürelerle oluşabilir. Tükürük bezlerinin sayıca en yoğun olduğu bölgede, yani alt ön bölgenin dil tarafında diş taşları çok kolay birikim gösterirler.  Zaten fırçalamanın da genelde zor ve yetersiz kaldığı bu bölgede kolayca diş taşı sebepli dişeti iltihapları ve dişeti çekilmeleri görülür. Diş taşları buradan uzaklaştırılmadığı sürece olay bir kısır döngü halinde devam eder.

Diş taşı miktarı artar, dişeti çekilmesi artar. Dişlerin araları açılır. Açılan bölgelere diş taşı birikimi devam eder. Çekilme daha da artar. Birikimin fazla olduğu yerlerde çürük başlangıcı da olabilir. Olayın sonunda aslında kemik erimesi de olmuştur, fakat diş taşı dişlerin hareketini ve dişeti çekilmeleri sonucu arada oluşan boşlukları kamufle eder.  Diş çekilecek duruma bile gelmiş olabilir. Hasta durumun ciddiyetinin farkında olmayabilir. Diş taşı temizliği yapıldığı zaman dişler ve arada kalan boşluklar, dişeti çekilmeleri, her şey gün ışığına çıkar. Dişlerin sallanmaları daha da belirgin hale gelir. İşte böyle bir durumda hastayı, diş taşının faydalı olmadığına inandırmak zor olabilir. Çünkü diş taşı temizliği sonrası hastanın, dişlerim sallanmıyordu, temizlettim sallanmaya başladı, araları açıldı, yemek kaçmıyordu, kaçmaya başladı, soğukta hassasiyet olmaya başladı gibi şikayetleri başlar. Bunu engellemek için mümkünse hastaya diş taşı temizliğinden önce bilgi vermek gerekebilir. 

Diş temizliği zararları üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir. Diş temizleme uygulaması tamamen uygulanabilir ve zararsız bir yöntemdir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen bu durum, sağlıklı olmak için diş sağlığı ve dişlerin güçlenmesi için atılan bir adımdır. Diş taşı temizliği esnasında herhangi bir ağrı ya da acı duymak, diş etlerine zarar gelmesi ya da dişlerde aşınma gibi durumlar söz konusu olmaz.

Diş etlerinin temizleme esnasında beklenenden fazla kanaması ise diş eti hassasiyetinin bir belirtisidir. Dolgu uygulanan dişlerde bu dolguların daha iyi muhafaza edilebilmesi ve dişlerin içeriden çürümesinin önüne geçmek için 6 aylık dönemlerde düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmak gerekmektedir.Yalnızca olumlu taraflar olan bu uygulamanın, olumsuz bir bulgusuna rastlanmamıştır. Diş taşı temizliği uygulanmaz ise, diş etlerine ve zamanla diş dokusuna ardından da kemiklere zarar vermesi durumu söz konusu olacaktır.

Doğru bir şekilde yapılan diş taşı temizliği ve diş eti tedavisi sonrasında, dişetleri olması gereken sağlıklı haline kolayca geri dönebilir. Açık pembe, sıkı ve kanamayan sağlıklı bir dişeti, dişlere daha sıkı sarılıyor ve sallanmaları azaltıyor veya önlüyor. En önemlisi de gülümsemenizi özgürleştiriyor. Lütfen diş taşlarınızın kontrolü için 6 ayda 1 diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.