Ortodontik Tedavide Diş Çekimi

Ortodontik Tedavide Diş Çekimi

Ortodontik amaçlı diş çekimi nadiren de olsa bazı durumlarda söz konusu olmaktadır. Ortodontik tedavi görecek kişilerin bazılarında (ki bu sayı yeni teknik ve tedavi felsefeleri ile yıllar içinde azaldı) süt, bazılarında ise daimi dişlerin belli zamanlama içinde azaltılması gerekebilir.

Diş çekiminin amacı genellikle ağızdaki dişlerin genel sağlığının daha iyi durumda korunabilmesidir. Son yıllarda çekim olmaksızın başarı şansı olan hiçbir hastada çekimli planlamalar yapılmamaktadır.

Diş çekimi artık neredeyse nadiren önerilen bir tedavi şeklidir. Ancak ortodontist tarafından önerildiyse, çekilmemesi durumunda mutlaka hastanın diğer dişlerinin sağlığının da tehlikeye girdiği bir durum vardır. Tüm dişlerin sağlığını tehlikeye atmaktansa, biri ya da bazıları feda edilmiştir. Bazı durumlarda olabileceği gibi, diş çekimi dışında alternatifler varsa ortodontistiniz size tedavi seçeneklerini açıklayacaktır.

Komşu dişlerin hareketini engellemek ve istenmeyen diş hareketlerini sonlandırmak diş çekimine gerek duyulabilir. Çekimin ardından ortodontik tedaviye zaman kaybetmeden başlanması gerekir. Bazı durumlarda tedaviye hemen başlamak gerekli olmayabilir. Çünkü mevcut diş çekimi bölgesine yapılması gereken herhangi bir işlem var ise bu alanın iyileşmesinin beklenmesi gerekebilir. Bu ve benzeri durumlar için gerekli olan tedavi yöntemini ve süreci en iyi tedaviyi yapan hekim bilmektedir.

ortodontioncesisonrasidishali

Resim 1: Kliniğimizde tedavisi yapılmış ve diş çekimine gerek duyulmamış bir hastanın ilk ve tedavi sonrası hali.

ORTODONTİK TEDAVİDE NEDEN DİŞ ÇEKİMİ İHTİYACI DUYULUR?

  • Çenede var olan darlığı gidermek amacıyla,
  • Çene içerisinde olması gerekenden fazla diş çıkmış ve bu dişler sağlıklı dişlerin gelişimini engelliyorsa,
  • Sağlıklı dişlerin dizilimini tehdit eden ve düzelemeycek durumdaki dişler için 
    çekim gerekebilmektedir.

YETİŞKİNLERDE ORTODONTİ TEDAVİSİNDE NEDEN DİŞ ÇEKİMİ YAPILIR?

  • Dişlerin düzgün sıralanmasında yer kazamak için,
  • Yirmi yaş dişi olan yarı gömük bakımı zor dişlerin çekimi,
  • Gömük yirmi yaş diş çekimi, (Gömük dişler çekilmediği taktirde ilerleyen süreçte de sıkıntı yaratıcaklardır.)
  • Çenede daha önce fark edilmemiş farklı yerlerde yer alan gömük dişlerin çekimi,

 Mutlaka her diş çok önemlidir. Önemli olan sağlık bir ağız ve diş durumuna sahip olmaktıdır. Bu kapsamda hekimlerin yönlendirmesi ile gerekli çekimlerin yapılmasına izin verilmelidir.

Ortodonti (dişteli tedavisi) fiyat bilgisi ve tüm sorularınız için bizlerle ozlem@dentamar.com.tr mail adresiyle ya da 0216 411 16 86, Whatsapp 0533 302 77 78 nolu telefonlar ile iletişime geçin! 

Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.