İmplant Her Yaşta Yapılabilir mi? Sakıncaları Var mıdır?

İmplant Her Yaşta Yapılabilir mi? Sakıncaları Var mıdır?


imagesİmplant tedavisi
diş eksikliği olan bireylerde eksikliğin giderilmesi için yapılan bir tedavi yöntemidir. İmplant diş uygulaması 2 aşama olarak yapılır. Uygulamanın ilk aşamasında diş eksikliği olan yere yani çene kemiği içerisine implant denen titanyum vidanın yerleştirilmesidir. Çene içerisinde kemik ile implantın kaynaşması (osseointegre olması)için gereken süre kullanılan implantın markası ve özelliklerine göre 1 – 3 ay arasındadır. İkinci aşamada bu kemikleşen alanın üstüne ağız ve diğer dişlerinizin yapısına uygun zirkonyum veya metal destekli porselen veneer kron olarak adlandırılan protez dişler takılır. Protezler yapılırken genellikle iki yöntem yaygın olarak kullanılır bunlardan biri simante (yapıştırma) yöntemi diğeri de vidalama yöntemidir. Bunlardan hangisi hastamızın ağızı için uygunsa o yöntem tercih edilir.

Günlük hayatınızı aksatmadan uygulanan bu yöntemle köprü gibi diğer dişlerinizi yük binen bir uygulama yapmanıza gerek kalmıyor hem de daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir dişe sahip olmuş oluyorsunuz. Ayrıca birde diş estetiğiniz ön plana çıkmış oluyor daha rahat gülümseyip bunu dert etmenize gerek kalmıyor.

İmplant her yaşta yapılabilir mi?

Diş eksikliği olan hastalar, ya da hareketli protez kullanımında zorluk çekenlere, eğer genel sağlık durumları da müsaitse implant uygulaması yapılabilmektedir. Müdahale edilemeyen diabet hastaları , ciddi kemik rahatsızlıkları olanlar, yüksek tansiyon problemi yaşayanlar ile şeker hastaları, implant uygulaması ndan önce kesinlikle doktorlarına danışmalıdırlar. Bunlar haricinde, ciddi bir sağlık problemi olmayan hastalarda da emin olmak için genel ağız kontrolü, panoramik filmle birlikte bir çene filmi ve gerektiği durumlarda üç boyutlu filmler çekilebilmektedir. Bunlar yoluyla hastanın implant uygulamasına uygun olup olmadığı anlaşılır.

Diş implantının sağlık açısından sakıncaları var mıdır?

Ağız içindeki bakterilerin neden olduğu zararlar: İmplant yapılan hastanın diş eti çekilmesi gibi problemleri olursa, diş implantının kökleri açığa çıkabilir. Bu durumda bölgede bakterilerin birikmesi ve zaman içinde enfeksiyon gelişmesi söz konusu olabilir. Bu ilerlediği zaman çene kemiğindeki implant kaybedilebilir. Bu yüzden hastaların ağız ve diş bakımını mutlaka gerektiği gibi yapması ve aynı doğal dişlerine gösterdiği özeni göstermesi gerekir.

Enfeksiyon ve iltihap kaynaklı zararlar: Ağız içine yerleştirilmiş olan implant çevresinde bazen iltihap ve enfeksiyon gelişebilir. Bu genellikle ağız sağlığına dikkat etmeyen, hijyene önem vermeyen kişilerde görülmektedir. Virüslerde bu sorunların yaşanmasına neden olabilir. Özellikle sigara alışkanlığı olanlarda ve şeker hastalarında bu sorun daha fazla görülür.

İmplantı vücudun reddetmesi: Nadiren bağışıklık sisteminin implantı istememesi gibi bir sorun yaşanabilir. Sigara içen kişilerde buna daha fazla rastlanır. Titanyum alerjisi olan ve diş gıcırdatma sorunu bulunan kişilerde de bu görülebilir.

Sinirsel sorunların olması: İmplant yerleştirilmesi sırasında hastaya yapılan lokal anestezi sırasında, bazı kişilerde sinirlerin hasarı söz konusu olabilir. Bu hastalarda diş etinde his kaybı ve ağrı oluşabilir. Yemek yerken, konuşurken ya da tıraş olurken hastalar oldukça zorlanır. Bunlar dikkate alınarak implant tedavisini yapacak diş doktorunun özenle seçilmesi gerekir.

Titanyum alerjisi varsa: Titanyum doku ve kemik dostu bir element olmasına rağmen, bazı kişilerde titanyum alerjisi olabilir. Bu durumda implantın çıkarılması gerekebilir. Özellikle bağışıklık sistemi sorunları olanlarda bu durum gelişebilir.

Sarı tırnak sendromu: İmplant bazı kişilerde sarı tırnak sendromu adı verilen bir rahatsızlığa neden olabilir. Bu hastalarda implant yerinden çıkarıldığında, rahatsızlık önlenebilir.    


İmplant uygulamalarında akla en çok gelen sorulardan biri de implant yaptırdıktan sonra ağrı oluşur mu? sorusudur.

Bu yapılan işlemin ne kadar doğru ve iyi yapıldığı ile değişkenlik gösteren bir durumdur. İmplantın ilk aşamasında nadir olarak ağrı meydana gelmektedir. Burada kastedilen ağrı büyük çaplı değil daha küçük çaplı ağrılardır. İmplant uygulaması sırasında çene kemiğine kısa sürelide olsa bir travma oluşturduğu için bu ağrıda beklenir. Ancak bu durumu minimuma indirmek için implantoloji uzmanı antibiyotiklerin yanında ağrı kesiciler vermektedir. Antibiyotiklerin verilmesinin sebebi ağız içi bir çok bakteri ürettiği için yaranın mikroorganizmalara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamak amacıyla kullanımına gerek duyulur.


Bu durumların yanı sıra kişinin ağız ve diş sağlığına gerekli hijyeni ve bakımı sağlaması gerekmektedir. Aksi durumda ağrı beklenilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Ağrı haricinde bölgede şişlikte meydana gelebilmektedir. Bu durumda da bu bölgeye uygulanan buz kompleksi ile durumu minimuma indirmektedir. İmplant operasyonu yapıldıktan sonraki ilk 2 saat içinde 20 dakika ara ile implant yapılan bölgenin dış taraftan 5-6 dakika buz kompress yapılması önerilir. Bu uygulama şişliğin oluşmasını minimuma indirecektir.

implant-uygulamalari_1İmplant operasyonu sonunda yeme içmenize de oldukça dikkat etmelisiniz diş hekiminizin önerilerine uymalısınız. Aksi bir durum belirtilmediği sürece çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden kaçınmalı. Yumuşak ve oda sıcaklığında yiyecekler tüketilmelidir.  

2017 implant diş fiyatları uygulama için kullanılacak olan implatın türüne ve markasına göre değişkenlik göstermektedir. Piyasada Nobel Biocare(branemark) - İsveç, ITI (straumann) - İsviçre, Astra Tech - İsveç, Bego - Almanya gibi önde gelen markaların dışında toplamda 300 den fazla implant markası mevcuttur. Burada kullanılan implant markası ve implant üstü uygulanacak olan proteze göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir.


Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2017 | Tüm Hakları Saklıdır.