Diş Çürüğü Oluşumu

Diş Çürüğü Oluşumu

Diş çürükleri soğuk algınlığından sonra en yaygın ve sık görülen rahatsızlıktır.

Ağız içinin normal florasında bakteriler bulunmaktadır. Bakteriler tüm besinleri (şeker ve nişastayı) asitlere dönüştürürler. Bakteriler, asit, besin artıkları ve tükürük birleşerek diş üzerinde tutunan bir plak oluştururlar.

Bakteri plağının içindeki asitler mine yüzeyinin çözünmesine neden olur ve diş üzerinde oluklar, girintiler (kaviteler) açarlar. Dişin iç yapılarına ulaşacak kadar derinleşmeden önce kaviteler genellikle ağrısızdır.

Yemekten sonraki 20 dakika plak ve bakteri aktivasyonunun en yoğun olduğu zaman dilimidir. Şekerler ve nişastalı yiyecekler (karbonhidratlar) diş çürüğü riskini artırırlar. Yapışkan besinler diş yüzeyi üzerinde kaldıkları için zararlıdırlar. Sık sık atıştırmak, diş yüzeyinin asitlerle temas süresini artırdığından çürük riskini artırır. 

Diş Çürüğünün Yol Açtığı Semptomlar 

  • Diş ağrısı - Özellikle tatlı, sıcak, soğuk yiyecek ve içeceklerden sonra 
  • Diş üzerinde çukurcuk ve oluklar oluşması
  • Diş apsesi
  • Diş kırılması
  • Diş hassasiyeti
  • Diş üzerinde çiğneme yapamamak 
Paylaş : facebook Twitter

Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik Hizmetleri © 2016 | Tüm Hakları Saklıdır.